hétfő, június 22, 2015

Carved in Stone



Ha valamit megtanultam, az az, hogy semmi sincs kőbe vésve. Minden lehet hajlékony, minden változhat. A legnagyobb szerelem is ellobbanhat seperc alatt és az elutasításból is lehet még kérés.
Illékony minden, az egész élet egy merő változás, minden csak illúzió. A szilárd elveink, az acélnak hitt tényeink egyetlen másodperc alatt repednek meg és törnek ezer darabra, mint azok a kis fújt üvegfigurák, amiket a vásárban veszel és amik kecsesen hajladoznak és a hattyúk vékony szárnyaikat lebegtetik mintha levegőből lennének, nem is szilárd anyagból.
Már maga az élet is milyen törékeny, nemde? Hát hogyan is lehetne bármi szilárd ebben a fátyolvilágban?

És aztán, amikor ülsz a pepita padlón, kezedben az álmaiddal, körülötted a valóságod szilánkjaival, nézed a tenyered felhasadt bőrét és ahogy cseppenként szivárog belőle a vér, és rájössz talán, hogy az nem is vér, csak málnaszörp és sosem volt az ott vér, csak te hitted azt. Vagy a nyári melegben ülsz a kertben a fűben vagy a hintaágyban és üvegpohárból iszogatod a jeges szörpöt, de valahogy nem jön fel a szívószálba és aztán megérzed, hogy nem is málnaillatú hanem fém, és a sűrű alvadt vér nyomot hagy a pohár falán és már érted miért nem tudtad felszívni.

Vajon meddig mehet el az ember ebben? Mennyi az, ami csak illúzió, és mennyi marad meg nekünk tényleg?
A dolgok, amiket sosem gondoltál, hogy képes lennél megtenni és aztán mégis ott állsz egyedül a koliszoba közepén és a csuklódból ömlik a vér és eszedbe jut, mennyire biztos voltál benne, hogy ilyet sosem tennél, de mégsem érzel mást, csak egy kis megkönnyebbülést, ahogy a fizikai fájdalom, ami még csak nem is fáj annyira mint kéne, eltereli a figyelmedet arról, hogy a lelked éppen darabjaira hullik.
És ha kis dolgokban képes vagy meghazudtolni a saját sziklaszilárdnak hitt elveidet, akkor nagyobbakban miért ne lennél? Mi akadályoz meg, hogy felgyújts valakit, hogy ölj, hogy megízleld valaki más vérét is? Hogy a konyhakést a szomszéd hasának puha húsába mártsd?

Hol van a határ? Hol vannak a korlátok?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése