hétfő, július 07, 2014

Handholding

Kézfogás.
Mert jelent valamit, akár akarjuk, akár nem.

A kézfogás egy ígéret, egy alku. Összeköt két embert. Mert ha megfogod valaki kezét, azzal közlöd vele, hogy hozzá tartozol. Ha valaki a kezed kéri, és te odaadod, azzal vállalod, hogy összetartoztok, hogy te is úgy gondolod.

Ugyanakkor néha fel sem fogjuk ennek a súlyát. Mert elvégre csak egy egyszerű mozzanat, egy szimpla kis gesztus. Pedig ennél jóval több. Idegen ember kezét nem fogjuk meg, ahogy olyasvalakiét sem, akit nem kedvelünk. Mert miért is tennénk? Az embert, akinek a kezét fogjuk, nyilván kedveljük, különben nem esne jól hozzáérni.

És ha csak úgy felelőtlenül bárki kezét megfogjuk, könnyen elveszti a lényegét a dolog.


De például honnan tudhatjuk, hogy két ember miért fogja egymás kezét? Hiszen azért be kell látnunk, lehet egy pár oka. Mondjuk, hogy olyan részegek, hogy ha nem kapaszkodnának egymásba, elesnének. Vagy az egyik vezeti a másikat valahova. Esetleg nagy a tömeg és nem akarnak elszakadni. Vagy félnek valamitől és egy kézfogásból próbálnak erőt meríteni. Ez az egyik legalapvetőbb emberi kontaktus, az érintés. Annyiféle okból történhet. Persze leggyakrabban a párok fogják meg egymás kezét.
És el is érkeztünk egy érdekes kérdéshez, miszerint mégis honnan lehet megállapítani két lányról, akik kéz a kézben sétálnak, hogy akkor ők most barátnők vagy barátnők? (Megjegyzem, hasonló probléma annak az eldöntése, hogy valaki hüvelykujján miért van gyűrű.)



És kedves Olvasóm, voltál már úgy, hogy valakivel sétáltál, és nagyjából ötpercenként azon kaptad magad, hogy meg akarod fogni az illető kezét?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése