szombat, március 01, 2014

Ship-ship, avagy a hajóztatás drága

Milyen érdekes téma a fanfic írás, kedves Olvasóm.

Merengőn keresgélve megfogalmazódott bennem, mennyire sokszínű is ez a világ - nem mintha ezt eddig nem tudtam volna, de most jött el az ideje, hogy mindezt blogbejegyzéssé varázsoljam.
Induljunk ki a Harry Potter fandomból. Az olvasónak annyi, de annyi lehetősége van! Először is, eldöntheti, milyen témában szeretne olvasgatni: romantikus, vicces, sötét, vagy éppen beteg? Aztán ott vannak a shipek. Kit is shippeljek?! Mert tudvalevő, hogy a Harry Potter a shipek Mekkája (copyright by Sookie Seckshouse), gyakorlatilag bárkit bárkivel lehet összehozni. Persze ez tulajdonképpen minden más fandomban is így van, de itt jelentős előny a karakterek száma. Egy együttesben vagy a Doctor Who-ban azért nincs ennyi lehetősége a lelkes fangirlnek. Meg persze, hogy milyen típusú legyen az a ship: hetero, slash vagy femslash? Nyilván ott vannak az általánosan elfogadott shipek, mint a Dramione, a Snanger, a Drarry vagy a Jily - utóbbi még canon is, ami, hát, ritka madár. És aztán a kevésbé népszerűek, mondjuk pár incest. (Megjegyzem, az MCR fandomon belüli "homofóbia" is az incest - alias Waycest - miatt van, mert természetesen vannak jópáran, akik nagyon is ellenzik és undorodnak tőle. Épp mint a civil világban a melegektől.) (Úgy szeretném, ha képes lennék megírni egy jó kis Fred/George incestet, de attól félek ellez kevés vagyok  :/  )  
Jajj, annyi kérdés hárul az olvasóra...

Nem is beszélve az íróról. Neki (nekünk) még rosszabb. Mert a legtöbb ötletet már ellőtték, és nehéz megoldani, hogy egy fic ne legyen sablonos. Tekintve, hogy pl. a Drarry-knél az alapszitu majdnem mindig hasonló.

Olvasóként és íróként is azt hiszem, csodálatos dolog egy új shipre bukkanni. Egy olyasmire, amit mások még nem fedeztek fel, egy rejtett aranyrögre. Csak hogy két példát említsek, egyet-egyet mindkét oldalról: épp ezekben a percekben nyitottam meg egy érdekesnek ígérkező történetet, melynél a plot helyén csak annyit találtam, 'Párosítás: Véres Báró/Félig Fej Nélküli Nick'. Na hát több se kell, amint bepötyögtem eme szöszt, már ugrom is neki. A másik pedig, amit jómagam írok és amire egy látomásom késztetett:    ... jajj ne, most komolyan elmondjam? Meglepetésnek szántam, nem mintha lenne kit meglepnem vele, de sebaj. Akkor most csak annyit árulok el, hogy Narcissa Black az egyik főszereplő. És femslash. Olyan kíváncsi vagyok egyébként, hogy ki kit rendelne őhozzá. De ezt sajnos valószínűleg sosem fogom megtudni. Namindegy.

 Ne feledd, kedves Olvasóm, "nincs heteró karakter, csak ötlettelen slash-író". Fogalmam sincs, ki mondta, de nagy ember volt, az fix. Félelmetes dolog ez, Olvasóm. Az érzés, amikor megszállottan várod egy fic új fejezetét hónapokon át minden nap, hetente elolvasod, és majdnem annyira megszállottá tesz, mint egy könyv.. és ez a fic szimplán heteró.. rémisztő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése